Termékek Menü

A súlyfelesleg ízületi problémák kialakulásához vezethet

A napjainkban már népbetegségnek számító elhízás nem pusztán a tükörben látott kép miatt érdemel figyelmet, hanem sajnos az általa jelentett egészségügyi kockázatok apropóján is. 

A cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és koleszterinszint idővel szinte biztosan megjelennek akkor, ha jelentős mennyiségű plusz kilóval éljük életünket. Kevesen tudják egyébként, de már öt kiló felesleget is megérez a szervezet, s ennek sokszor az ízületek látják kárát.  Az ízületi problémák szinte biztosan együtt járnak az elhízással. Az érintettek gyakran panaszkodnak térd-és bokafájásra, de a csípőízület fájdalma is arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos lenne tenni a fogyás érdekében.

Az életmódváltás során az egészséges étkezésre és a rendszeres mozgásra egyaránt figyelni célszerű, s a vágyott változások is így várhatóak leginkább. S hogy mégis milyen mozgásforma mellett érdemes letenni a voksot? Sokan ott rontják el, hogy nem a megfelelő edzést választják, és a plusz kilók által egyébként is túlterhelt ízületeket további kihívások elé állítják. Ilyenkor nem ritka, hogy további fájdalmak, vagy akár a sérülés kockázata állnak fenn. A leginkább ízületkímélő mozgásforma az úszás, de a tempós séta, vagy például a kerékpározás is jó választás lehet ízületi problémák esetén. Idővel, ahogyan csökken a testsúly és nő az edzettség, úgy változtatható a választott mozgásforma.

Az ízületi problémák a súlyfeleslegen túl az esetleges sportsérülésekre is visszavezethetőek, de az életkor előre haladásával is megjelenhetnek a panaszok. Az ízületek környéki izmok erősítésével levehető a teher egy része az ízületekről, de a kifejezetten ízületi problémák esetén javasolt étrend-kiegészítőkben is remek lehetőségek rejlenek. A kondroitin, glükozamin és MSM megfelelő kombinációban alkalmazva hatékonyan hozzájárul az ízületi fájdalmak megszüntetéséhez. Természetesen az életmódon is sok múlik, így a mérleg mutatta értéken túl törekedjünk arra, hogy rendszeresen mozogjunk és védjük ízületeinket a túlterhelés, valamint például a megfázás ellen.

blog comments powered by Disqus