Termékek Menü

Terhesség, szoptatás

Szoptatási tanácsadó, hogy még nagyobb élmény legyen az anyaság

A szoptatás során szoros kötelék alakul ki közted és kisbabád között, ráadásul az anyatej olyan pótolhatatlan tápanyagokat tartalmaz, melyek megalapozzák a kicsi egészségét most és a jövőben is. A NIVEA cikke adta az ötletet, hogy segítsünk, hogy gyermeked születése után is felhőtlen legyen az öröm. 

Nézzük is tehát, hogy mire kell figyelni szoptatás során.
Először is, testhelyzetet kell választanod. Útmutatónkban bemutatjuk a szoptatás során alkalmazott  három legnépszerűbb testhelyzetet:

Bölcsőtartás: Ez a klasszikus, leggyakrabban használt szoptatási testhelyzet. Vedd kényelmesen egyik karodra a picit, helyezd a melledre és már kész is! Ha fáradtan próbálod az újszülöttet bölcsőtartásban szoptatni gyakran tapasztalhatsz mellbimbó érzékenységet és fájdalmat, ezért érdemes lehet más pozíciókat is kipróbálnod.

Fekvőtartás: Nagyon kényelmes testhelyzet, mely kifejezetten ajánlott kimerült, újdonsült anyukáknak. Főleg közvetlenül szülés után, amikor a gátseb még nem gyógyult be. Fordulj az oldaladra, az ággyal érintkező karodat emeld a fejed fölé és helyezd a kisbabát az ágy felőli melledre. 

Hónaljtartás: Tartsd a kisbabát a hónod alatt, úgy, hogy a pici teste és lábai a hónod alatt legyenek, a fejecskéje pedig veled szemben a mellednél. A hónaljtartás kíméli fájós karod és az egyik leginkább bevált testhelyzet ikrek etetésénél.

Tippek a sikeres szoptatáshoz:

Tanuld meg a helyes mellre tapadást!
A szoptatás egyik kulcsfontosságú tényezője a helyes mellre tapadás. A nem megfelelő mellre tapadás során a kicsi szopás helyett rágja mellbimbódat, ami igen fájdalmas tud lenni. Ha bizonytalan vagy kérj segítséget védőnődtől!

Szoptass gyakran! 
A szoptatás első néhány hete során áll be az anyatejtermelés mennyisége, ezért az első napokban különösen fontos a gyakori, kétóránkénti etetés.

Etetés közben felváltva "használd" melleidet!
Etesd kisbabádat először az egyik melledről, majd ha nagyjából jól lakott, helyezd át a másikra! Nem szükséges minden egyes szoptatásnál mindkét mellből etetni, de arra figyelj, hogy minden etetést másik mellel kezdj!

Készülj fel lelkileg is a szoptatásra!
Ha tisztában vagy vele, mi vár rád, az nagyban hozzájárulhat a szoptatás sikeréhez. Próbáld meg megérteni és elfogadni, hogy a szoptatás először nehézségekkel és kényelmetlenséggel járhat!

Szerelkezz fel!
Rendkívül fontos, hogy a hátad megfelelően ki legyen támasztva, ezért ülj speciális szoptatószékbe, vagy használj szoptatópárnát! Praktikus segítség lehet a fotel közelében egy kis asztalka, egy üveg vízzel, kis harapnivalóval, telefonnal és bármivel, ami jó, ha mindössze egy karnyújtásnyira van szoptatás közben.

Ne spórolj a szoptatós melltartón!
Rengeteg stílusos szoptatós fehérnemű közül választhatsz, de a legfontosabb a jól illeszkedő szoptatós melltartó. Szerezz be néhány melltartóbetétet is, mellyel megakadályozható, hogy a szivárgás kínos foltként jelentkezzen a ruházatodon! Egyes anyukák szerint a szoptatós toppok nélkülözhetetlenek az éjszakai etetések során.

Igyál sok folyadékot!
Legalább 10 pohár vizet igyál meg naponta. Ha úgy vesszük, te termeled az összes folyadékot, amit a baba elfogyaszt, ehhez mérten igyál kicsit többet a szokásosnál!

Vásárolj mellszívó berendezést!
A szoptatás nem az egyetlen megoldás, hogy kisbabád anyatejhez jusson. A mellszívó használatának nagy előnye, hogy megkérheted párodat, helyettesítsen Téged a hajnali kettőkor esedékes etetésnél, s így végre három óránál kicsit többet alhatsz zavartalanul.

Őrizd meg humorérzéked!
Amikor észreveszed, hogy a büfiztetőkendő akkor is a válladon van amikor a bevásárlást intézed, vagy amikor kisbabád szoptatás után egy nagyobb levegővétel kíséretében éppen lebüfizi a melletted állót, remélhetőleg egy jót nevetsz majd. Mint az újdonsült szülői teendők többsége, a szoptatás is tele van meglepetésekkel és rendkívül mulatságos tud lenni.

Mind fontos tipp, ám ne feledkezz meg a megfelelő termékekről sem! A szoptatással kapcsolatot termékkínálatunkat ITT találod.