Termékek Menü

Hogyan történik az epe fájdalom csillapítása?

Az epekő gyakori jelenség, de általában nem okoz különösebb problémát. Akkor beszélhetünk a betegségről, ha az epefolyadék összetétele megváltozik. 

Ha hirtelen görcsök jelentkeznek, akkor mindenféleképpen érdemes szakemberhez fordulni, de egyébként az epe fájdalom csillapítása és a megelőzés kerülnek fókuszba.  Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a táplálkozás nagymértékben meghatározza azt, hogy miként érezzük magunkat és egészségesen működnek-e szerveink. A rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök igazi gyógyírnak számíthatnak és az epe fájdalom csillapítása terén is fontos szerep jut nekik.

Érdemes a csípős, fűszeres, húsos ételek fogyasztását visszavenni és helyettük a könnyebb fogásokat előnyben részesíteni. A terület melegítése és a masszázs szintén jó választásnak bizonyulhatnak, ezek ugyanis oldják a görcsöket. Epeproblémák esetén viszont fontos, hogy kerüljük a kávé és az alkohol fogyasztását.  A természet patikáját akkor is érdemes segítségül hívni, ha cél az epe fájdalom csillapítása. A szálas gyógyteák remek választásnak bizonyulnak, közöttük is az olyan alapanyagok javasoltak, mint a kurkuma, a gyermekláncfű, a májvédő hatásáról is ismert máriatövis, vagy például a cickafark és a vérehulló fecskefű. Ezeket akár speciális teakeverék formájában is beszerezhetjük. Vannak, akik a homeopátiás készítményekre esküsznek az epe fájdalom csillapítása során, mások a speciálisan emésztési panaszokra ideális, recept nélküli készítményeket részesítik előnyben.

Ez utóbbiak hatékony megkönnyebbülést hoznak a nagyobb étkezések utáni gyomortáji fájdalom, vagy az akár rendszeresen jelentkező puffadás, székrekedés és teltségérzet kapcsán.  Az egészséges életmód és az oly sokat emlegetett „arany középút” megtartása sokat segíthetnek abban, hogy emésztőrendszerünk gond nélkül szolgálja életminőségünket. A táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra helyezett hangsúllyal elejét vehetjük a bajoknak, melyek, ha mégis bekövetkeznének, akkor is sokféle természetes alapanyag közül válogathatunk a fájdalommentesség érdekében.

blog comments powered by Disqus