Termékek Menü

IBUSTAR 400 MG FILMTABLETTA 20X

Ár:
1.529 Ft (1.456 Ft + ÁFA)

Az Ibustar filmtabletta ibuprofen tartalmú láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló készítmény. Felezve már 6 éves kortól (20ttkg-tól) adható.

Várható szállítás: 2019. március 22.
Szállítási díj: 1.299 Ft
Elérhetőség: Raktáron

Leírás és Paraméterek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA
Ibustar 400 mg filmtabletta
ibuprofén

6 év feletti (20 testömeg-kilogrammnál nehezebb) gyermekek és felnőttek részére

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen az Ibustar 400 mg filmtabletta körültekintő alkalmazása.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a
későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 4 napon belül nem enyhülnek, vagy
éppen súlyosbodnak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban
felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse
orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Ibustar 400 mg filmtabletta és milyen betegségek
esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni az Ibustar 400 mg filmtablettát
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Ibustar 400 mg filmtablettát tárolni?
6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IBUSTAR 400 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ
Az Ibustar 400 mg filmtabletta fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású gyógyszer (nem szteroid gyulladásgátló szer, NSAID), amely lázcsillapító (antipiretikus) hatással is rendelkezik.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta 
- enyhe, közepesen erős fájdalom és
- láz esetén alkalmazandó.

2. TUDNIVALÓK AZ IBUSTAR 400 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Ibustar 400 mg filmtablettát:
- Ha Ön túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra, az ibuprofénre vagy a
készítmény bármely egyéb összetevőjére;
- Ha Önnél korábban hasonló hatású anyagok, így az acetilszalicilsav vagy más
nem szteroid gyulladásgátló szerek szedését követően allergiás reakciók
léptek fel, így pl. 
- asztmás rohamok;
- az orrnyálkahártya duzzanata;
- bőrreakciók (pl. a bőr kivörösödése, csalánkiütés vagy egyéb bőrkiütés);
- tisztázatlan eredetű vérképzési zavarok;
- fennálló vagy a kórelőzményben szereplő gyomor- vagy nyombélfekély (peptikus
fekély) vagy vérzés (két vagy több bizonyított, jól elkülöníthető
fekélyképződéssel vagy vérzéssel járó epizód);
- a kórelőzményben szereplő, korábbi NSAID kezelésre kialakuló gyomor- vagy
nyombélvérzés vagy bélátfúródás (perforáció);
- agyvérzés (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy egyéb fennálló vérzés;
- súlyos máj- vagy veseműködési zavarok;
- súlyos szívelégtelenség esetén;
- a terhesség a harmadik harmadában.

Gyermekkorúak
Az Ibustar 400 mg filmtabletta 6 év alatti vagy 20 testtömeg-kilogramm alatti gyermekeknek nem adható, mivel magas hatóanyagtartalma miatt ez a hatáserősség nem alkalmas. 

Az Ibustar 400 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A mellékhatások minimálisra csökkenthetők a tünetek enyhítéséhez szükséges legkisebb hatásos adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával.

Gyomor-bélrendszeri kockázatok
Kerülendő az Ibustar 400 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása más nem szteroid gyulladásgátló szerekkel, beleértve a COX-2 gátló (ún. szelektív ciklooxigenáz-2-gátló) szereket is. 

Időskorúak: 
Időskorúaknál gyakrabban jelentkeznek NSAID-okkal kapcsolatos nemkívánatos hatások, különösen gyomor-bélvérzés vagy bélátfúródás (perforáció), amely akár végzetes is lehet. Ezért az időseket gondos orvosi megfigyelés alatt kell tartani. 

Gyomor-bélrendszeri vérzést, fekélyt vagy végzetessé váló gyomor-bélrendszeri átfúródást is jelentettek minden nem szteroid gyulladásgátló szerrel a kezelés bármely szakában, figyelmeztető tünetekkel vagy azok nélkül, illetve a kórelőzményben súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel vagy anélkül is. 
A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy gyomor-bélrendszeri átfúródás kockázata növekszik az NSAID-ok adagjának emelésével olyan betegek esetében, akiknek korábban volt már gyomorfekélyük, különösen, ha vérzéssel vagy átfúródással súlyosbított (lásd a 2. fejezetet: "Ne alkalmazza az Ibustar 400 mg filmtablettát"), valamint időskorúaknál. 
Ezeknél a betegeknél a legkisebb elérhető dózissal kell kezdeni a kezelést. Ezeknél a betegeknél a gyomor-bélnyálkahártyát védő, ún. protektív szerekkel történő kombinációs terápia (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) megfontolandó, valamint azoknál a betegeknél is, akik egyidejűleg alacsony dózisú acetilszalicilsavat, vagy más, a gyomor-bélrendszeri kockázatot feltehetően növelő készítményeket kapnak.

Ha Önnek korábban gyomor-bélrendszeri mellékhatásai voltak, különösen, ha Ön időskorú, minden szokatlan hasi tünetet (különösen a gyomor-bélvérzést) jelentenie kell, főleg a kezelés kezdeti szakaszában.

Óvatosság javasolt azon betegek esetében, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket kapnak, melyek növelhetik a fekély vagy a vérzés veszélyét, mint például a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, a véralvadásgátlók, ún. antikoagulánsok (pl.warfarin), az ún. szelektív szerotonin reuptake gátlók, amelyeket egyebek között depresszió kezelésére alkalmaznak, illetve a vérlemezkék összetapadását, az ún. trombocita-aggregációt gátló szerek, pl. acetilszalicilsav (lásd 2. fejezet: "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek").
Ha gyomor-bélvérzés vagy fekélyképződés fordulna elő Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása során, a kezelést azonnal le kell állítani.

A nem szteroid gyulladásgátló szereket óvatosan kell adni gyomor-bélrendszeri betegség (fekélyes vastagbélgyulladás, ún. kolitisz ulceróza vagy Crohn betegség) esetén, mivel a betegek állapota súlyosbodhat (lásd 4. fejezet: "LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK").

Szív- és érrendszeri hatások
Az Ibustar 400 mg filmtablettához hasonló gyógyszerek használatakor kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata, különösen nagy dózisok és tartós alkalmazás esetén. 
Ne lépje túl az ajánlott adagot vagy alkalmazási időtartamot (legfeljebb 4 nap). 
Orvosi vagy gyógyszerészi tanácsadásra van szüksége a kezelés megkezdése előtt, ha Ön szívbeteg, korábban sztrókja volt, vagy úgy véli, hogy ezek veszélye fennáll (pl. ha Önnek magas a vérnyomása, cukorbeteg vagy magas a koleszterin-szintje, illetve ha Ön dohányzik). 

Bőrreakciók
Súlyos, a bőr kivörösödésével és hólyagképződéssel járó bőrreakciókat, melyek közül néhány végzetes is lehet, köztük az egész bőrfelületre kiterjedő, erős bőrpírral és hámlással járó súlyos gyulladás, 
ún. exfoliatív dermatitiszt, Stevens-Johnson-szindrómát és Lyell-szindrómát (toxikus epidermális nekrolízist) jelentettek nagyon ritkán NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban (lásd 4. fejezetet: "LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK"). 
A betegek számára ezen reakciók kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb: a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeztek. 
Az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését bőrkiütés, nyálkahártya károsodás, vagy más túlérzékenységi reakció első megjelenésekor abba kell hagyni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

További megjegyzések
Az Ibustar 400 mg filmtabletta kizárólag a terápiás előny/kockázat gondos orvosi mérlegelésével alkalmazható bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózusz vagy kevert kötőszöveti kórkép) szenvedő betegeknek, a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) kialakulásának fokozott kockázata miatt (lásd 4. fejezet). 

Különösen gondos orvosi ellenőrzés szükséges az alábbi esetekben:
- gyomor-bélrendszeri panaszok vagy a kórelőzményben szereplő krónikus
gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség);
- magas vérnyomás vagy szívelégtelenség;
- károsodott vese- vagy májműködés;
- nagyobb műtéti beavatkozást követő állapot;
- allergiás kórelőzmény (pl. más gyógyszerekre kialakuló bőrtünetek, asztma,
szénanátha, az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutak szűkülésével
járó krónikus légzési betegség) esetén.

Súlyos akut túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) előfordulását nagyon ritkán figyelték meg. Az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését követően a túlérzékenységi reakció első jeleinek jelentkezésekor a kezelést félbe kell szakítani, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Az ibuprofen, az Ibustar 400 mg filmtabletta hatóanyaga átmenetileg gátolhatja a vérlemezkék véralvadási funkcióját (trombocita aggregáció). Szigorú orvosi ellenőrzés szükséges véralvadási zavarokban szenvedő betegek esetében.

Ibuprofén tartalmú gyógyszerek egyidejű adása gyengítheti az alacsony adagban alkalmazott acetilszalicilsav véralvadásgátló (antikoaguláns) hatását. Ilyen esetben ezért csak kifejezett orvosi utasításra szedhető ibuprofén tartalmú gyógyszer.

Ha egyidejűleg véralvadásgátló vagy vércukorszint csökkentő gyógyszereket kell szednie, elővigyázatosságból ajánlatos ellenőrizni a véralvadási jellemzőket illetve a vércukorszintet.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta tartós szedésekor laboratóriumi vizsgálatokkal a máj- és veseműködést, valamint a vérképet rendszeresen ellenőrizni kell. 

Tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost, ha a sebészeti vagy fogászati beavatkozás előtt Ibustar 400 mg filmtablettát szedett.

Fájdalomcsillapítók hosszantartó alkalmazása esetén fejfájás léphet fel, amelyet nem szabad a gyógyszer adagjának emelésével kezelni. Kérje ki orvosa tanácsát, ha az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése ellenére gyakori fejfájás kínozza. 

Általában a megszokásból bevett fájdalomcsillapítók, különösen a gyógyszerkombinációk tartós vesekárosodáshoz, veseelégtelenséghez vezethetnek (fájdalomcsillapítók okozta vesebántalom, ún. analgetikum nefropátia).

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az alábbi hatóanyagok vagy gyógyszerkészítmények hatását befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott Ibustar 400 mg filmtabletta.

Fokozódhat a hatás és/vagy a mellékhatások:
Ha ibuprofénnel egyidejűleg az alábbi gyógyszereket szedi, megemelkedhet ezen gyógyszerek koncentrációja a vérben:
- digoxin (a szívizom-összehúzódások erejét növelő szer, ún. szívglikozid)
- fenitoin (görcsgátló, epilepszia-ellenes szer);
- lítium (pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló szer).
Előírás szerinti alkalmazás esetén azonban általában nem szükséges a szérum-lítium, szérum-digoxin és a szérum-fenitoin szintek ellenőrzése (legfeljebb 4 napig történő alkalmazás esetén).
- véralvadás gátló szerek;
- metotrexát (daganatellenes illetve bizonyos reumatikus betegségek kezelésére
szolgáló szer):
Ne szedjen Ibustar 400 mg filmtablettát a metotrexát adása előtt vagy után 24 órával, mivel megemelheti a metotrexát koncentrációját és súlyosbíthatja mellékhatásait.
- Az acetilszalicilsav és más fájdalomcsillapítók, beleértve a COX-2 gátlókat
(nem szteroid gyulladásgátló szerek), továbbá a szelektív szerotonin
reuptake gátlók (depresszió kezelésére szolgáló szerek), kortizon tartalmú
készítmények (mellékvesekéreg hormon, ún. glükokortikoid) együttes
alkalmazása ibuprofénnel: fokozhatja a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés
kockázatát;
- Ha egyidejűleg probenecid vagy szulfinpirazon tartalmú (köszvényellenes)
gyógyszert szed:
Ezek késleltethetik az ibuprofén kiválasztódását, ami a szervezetben az
ibuprofén felhalmozódásához vezetve fokozhatja a mellékhatások kialakulását. 

A hatás gyengülése következhet be:
- A vizeletkiválasztást fokozó szerek (vízhajtók, diuretikumok) és magas
vérnyomás elleni szerek (antihipertenzívumok) egyidejű adásakor,
- ACE gátlók (szívelégtelenség vagy magas vérnyomás kezelésére szolgáló

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő