Termékek Menü

Napozási egyszeregy, hogy bőröd egészséges maradjon

2017. 06. 30. 14:39:00
Napozási egyszeregy, hogy bőröd egészséges maradjon Végre itt a jó idő! Mire figyeljünk, ha napra megyünk?

1. Mindig kend be magad naptejjel! Megóv a leégéstől és megvéd a káros sugaraktól is. Használj naptejet akkor is, ha egyszerűen csak sétálsz, pláne, ha hajókázni vagy kirándulni indulsz a barátokkal. Ne felejtsd el, hogy ne csak akkor kend be magad, ha már érnek a napsugarak, hanem előtte fél órával ajánlott előkészíteni a bőrödet.

2. Az örökké érvényben lévő szabály: délelőtt 11 és délután 3 óra között felejtsd el a napozást, válaszd az árnyékot. Az égbolton magasan járó sugarak kimondottan károsak és fokozottan fennáll az UV-sugárzás veszélye. Jó ha tudod: a szűrt fényben szerzett barnaság sokkal tovább megmarad.

3. Fontos, hogy tudd, melyik bőrtípusba tartozol, így megóvhatod magad a leégés veszélyeitől.

-1-es típusba tartozol, ha: vörös a hajad, világos szemed és bőrszíned van, és esetenként sok szeplőd is. Sajnos nagyon könnyen megéghetsz, ha nem vigyázol, maximum 3-10 percig lehetsz a napon mindenfajta védelem nélkül.
-2-es típus vagy, ha: szőke vagy világosabb hajad van, és a szemszíned valamint a bőröd is világosabb árnyalatú. Körülbelül 10-20 percet tölthetsz a napon, anélkül, hogy naptejet használsz.
-3-as típusú csoport tagja vagy, ha: a hajad sötétszőke/barna árnyalatú, a szemed sötétebb, és te már azok közé tartozol, akik könnyebben lebarnulnak. 20-30 perc amit a napon naptej nélkül még elvisel a bőröd.
-4-es típus: ha a hajszíned sötétbarna vagy esetleg fekete, akkor itt a helyed. Szerencsés vagy, hisz nagyon gyorsan lebarnulsz és bőröd saját védelme már 45 percet is eléri.

4. Ne csak a bőrödre figyelj, hanem a szemedre is. Szerezz be egy valóban jó minőségű szemüveget, amely megóvja a látásodat az UV-sugaraktól.
Jó ha tudod: a víz és a hó felszíne visszaveri és megsokszorozza a káros sugarakat, így különösen ügyelj erre, ha bármilyen vízi, vagy havas sportot űzöl. A hegyekben egyébként is fokozottan ki vagy téve az UV-sugárzásnak.

5. Ugye, te sem szeretnél a nyaralásod alatt a szobában feküdni és szenvedni a napszúrás tüneteitől? Viselj kalapot vagy csavarj egy kendőt a fejedre, különben fennáll a veszélye annak, hogy a szabadságod további részét az ágyban töltöd el.

6. A sok napfénytől nem csak a bőröd szárad ki, szervezetednek is szüksége van a bőséges folyadékra. Az önfeledt fürdőzés után ne feledkezz meg arról, hogy fogyassz sok-sok vizet.

7. Az egész napos strandolás befejeztével ezúttal otthon ne a kádat használd, mert hámlaszthatja a bőrödet. Válaszd inkább a langyos zuhanyt, amely megóv ettől és kellemesen felfrissít.

8. Fontos, hogy mielőtt napra mész ellenőrizd az anyajegyeket a bőrödön. Ha bármilyen elváltozást látsz, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír egészségmegőrzés
blog comments powered by Disqus