Termékek Menü

Probiotikummal kivédhető a gyermekkori ekcéma

Új-zélandi kutatók szerint a várandós anyák és a csecsemők számára adott probiotikum hatásos védelmet nyújthat a gyermekkori ekcéma ellen. A wellingtoni Otafo Egyetem kutatócsoportja arról számolt be, hogy a Lacctobacillus rhamnosus (HN001) probiotikum adagolásával a vizsgált populációnál az átlagos felére csökkentették a gyermekkori ekcéma kialakulásának valószínűségét.

2004-ben indult a vizsgálat, amelynek során mintegy 500 várandós anyát randomizáltak 3 csoportba, melyek közül az első 1, a második 2 probiotikum-készítményt kapott a terhesség során és a szoptatási időszakban, valamint adagolt a gyermekének kétéves korig, a harmadik csoport pedig nem részesült probiotikum-étrendkiegészítésben. A gyermekeket 2, 4, 6 és 11 éves korukban vizsgálták újra.

Az eredmények szerint a kétéves gyermekeknél a Lacctobacillus rhamnosus (HN001) probiokikumot fogyasztó csoportban a felére csökkent az ekcémás esetek száma a placebo csoporttal szemben. A másik probiotikum, a Bifidobacterium lactis (HN019) ebben a tekintetben nem mutatott jelentős hatást a placeboval összehasonlítva. Nemcsak az ekcémánál mutatkozott meg a HN001 előnye; a probiotkumot fogyasztó gyerekek körében ritkábban fordult elő zihálás, nehézlégzés, asztma, szénanátha, és az allergiás esetek előfordulása is alacsonyabb volt a gyakori allergénekre végzett bőrpróbák eredményei szerint.

A kutatók szerint nem ismert  annak a pontos hatásmechanizmusa, hogy a probiotikumok fogyasztása miért csökkenti az ekcémás és az allergiás esetek számát, de az valószínűsíthető, hogy a korai ekcéma hajlamosítja a gyerekeket a későbbi allergiás megbetegedésekre.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír egészségmegőrzés
blog comments powered by Disqus